Vikings tasting

Met deze tasting gingen we op reis over de wereld met de Vikingen. We hebben van prachtige whisky's uit het thuisland, de koloniën en de geplunderde gebieden genoten. De whisky was vergezeld door heerlijke gerechten van de braai.

De tasting bestond uit de volgende Whisky’s:

  • Stauning rye whisky
  • Mackmyra Sweden Rock 15
  • Cotswolds 2014 Odyssey barley
  • Highlandpark ice edition
  • Highlandpark fire edition
  • Ardberg Blaaaack
  • Mystery bottle (Whistle Pig 15 jaar)

Het menu bestond dit keer uit:


Datum: 14 mei 2022
Dresscode: tenue wat je wil

Stauning rye whisky

Onze eerste bestemming is onderdeel van het thuisland van de Vikingen: Denemarken

We gaan genieten van de Stauning rye whisky. In het productie proces wordt gebruik gemaakt van Deense rogge. Hierdoor doet hij denken aan vers gebakken roggebrood.

Wat hem zo bijzonder maakt, is dat hij als een van de weinige whisky's in de wereld vervaardigd wordt uit gemout gerst en gemout rogge. Hierdoor lijkt de whisky niet alleen aanzienlijk ouder, maar krijgt het ook een warmer karakter, kruidiger. Zijn aroma beschikt over zeer romige tonen van zowel vanille als karamel, omringt door kaneel en eik. Zijn smaak beschikt over veel van deze zelfde tonen maar bouwt ze verder uit met gedroogd fruit, zoethout en sappige rijpe appel. Zijn nasmaak houdt lang aan en houdt zijn kruidige aspecten goed in balans met zijn zoeten. Stauning heeft een alcoholpercentage van 50%.

 

Mackmyra Sweden Rock 15

Onze tweede stop is ook onderdeel van het thuisland van de Vikingen namelijk Zweden.
De Mackmyra Sweden Rock 15 is een whisky met tonen van vanille, toffee, gedroogde vruchten en citrusfruit.

Sweden Rock 2015 is een gelimiteerde botteling die door Mackmyra speciaal voor het gelijknamige festival werd samengesteld. Master Blender Angela d’Orazio ging uit van ongeturfde whisky die sinds 2008 op bourbon barrels rijpte. Hieraan voegde ze whisky toe die op vaten, van Zweeds en Amerikaans eikenhout, die daarvoor waren gebruikt voor wijn van wilde frambozen had gerijpt. Als laatste voegde ze noch een beetje rokerige whisky toe om het geheel meer kracht en kruidigheid te geven. Het resultaat werd op 2 april 2015 geïntroduceerd. In totaal zijn er 6.666 flessen uitgebracht.

Cotswolds 2014 Odyssey barley

Onze derde bestemming was onderdeel van de viking koloniën namelijk Engeland.

De Cotswolds 2014 Odyssey barley is een olie achtinge whisky met tonen van hout en karamel.

De Cotswolds-distilleerderij is een van de veelbelovendste nieuwe distilleerderijen in het Verenigd Koninkrijk. De nadruk ligt op kwaliteit, niet op kwantiteit. Het is een aanpak die Cotswolds veel fans heeft opgeleverd sinds de oprichting in 2014. Deze single malt rijpte in ex-Bourbonvaten en voormalige rodewijnvaten, en levert bewijs dat jonge whisky enorm goed kan zijn.

Highlandpark ice edition

We reizen verder naar een deel van Schotland waar de Vikingen graag op rooftocht gingen namelijk het eiland Orkney in het noorden van Schotland.

Als opvolger van de Valhalla Collection brengt Highland Park de Ice & Fire serie uit.
De eerste versie is de Ice Edition. Een 17 jaar oude Single Malt whisky die voornamelijk in vaten van Amerikaans eiken is gelagerd.
Dit geeft Higland Park Ice Edition een frisse geur van ananas en mango, met tonen van rook en aarde. In de smaak komt de karakteristieke zachte rooksmaak van Highland Park terug. Verder is de whisky krachtig met een klein zoetje en tonen van vanille. Deze whisky is prachtig in balans met een heerlijke lange afdronk.

Highlandpark fire edition

We blijven nog even op Orkney om te genieten van de volgende whisky.

Highland Park Fire Edition is de opvolger van de Ice met een leeftijd van 15 jaar. Deze zeer fijne en tevens exclusieve whisky heeft op port vaten gelagerd en heeft fruitige smaken als peer en rood fruit. Hiernaast zijn smaken als vanille en lichte chocolade te vinden. De oplage is totaal 28.000 stuks.

Ardberg Blaaaack

Onze laatste bestemming op deze reis is de zuidkant van het Schotse eiland Islay. Dit eiland hadden de Vikingen graag geplunderd maar daar is het nooit van gekomen. Hier is de destilleerder van Ardberg gevestigd.

De Ardbeg Day-expressies van de gelijknamige distilleerderij op Islay zijn inderdaad altijd spannend, en de release van 2020 is niet anders. Met de naam Ardbeg Blaaack, werd deze single malt gerijpt in Pinot Noir-vaten uit Nieuw-Zeeland! De naam is geïnspireerd door iets anders waar Nieuw-Zeeland bekend om staat: schapen! De whisky kent tonen van kruidige fruitcompote, rode bessen, gerookt vlees, koffie, verkoold eikenhout en brandewijnkersen.

Mystery bottle (Whistle Pig)

Anders dan de voorgaande sessies hebben we deze keer ook een mystery bottle. We gaan kijken of geraden kan worden op welke van de eerdere whisky's deze fles lijkt.

De Mystery bottle was de whistle pig 15 jaar een klassiek smakende Amerikaanse whisky met een overweldigende vanille smaak. En een hint van kieselstenen.


Reactie plaatsen

Reacties

Pim
2 jaar geleden

Het ziet er veel belovend uit 😋

Gerard Oolbekkink
3 jaar geleden

Hallo Pascal,

Ik meld me graag aan voor 14 mei.
Groetjes Gerard

Ruud Lassche
3 jaar geleden

Hi Pascal,

Ik meld mij graag aan!

Gr,
Ruud