The Britisch Empire

Tijdens deze tasting zijn we op reis gegaan door het eens zo grote Britse Rijk met whisky's uit onder andere India en Australië.

We hebben van de volgende whisky's genoten:

  • Blanton's Gold Edition
  • Starward Nova
  • Kavalan Solist Vinho Barrique
  • Paul John Christmas Edition 2021
  • Macallan A Night On Earth 
  • Bowmore Astin Martin 22 jaar

Uiteraard hebben we er ook weer goed bij gegeten.

Verslag van de avond

Onze reis begon niet in de USA zoals verwacht met de Blanton's maar in Ierland met een whisky die niet op het programma stond. The Whistler dubbel oaked werd vergezeld met een heerlijke Truffelpasta en een stuk ribeye.

Waarna de reis vervolgde naar de USA met de Blanton's whisky. Daarna was Australië aan de beurt met de Starward Nova. Na een Cajun stijl worst met cheddarcheese hebben we genoten van de Macallan A night On Earth tijdens een korte stop in Schotland. Om verder te reizen naar India waar we kip piri piri eten en de Paul John Christmas Edition van 2021 nuttigen.

Onze één na laatste stop is in Taiwan waar we eerst een satétje van procureur eten en daarna van de prijswinnende Kavalan Solist genieten. Om vervolgens onze reis te eindigen in Schotland met de Bowmore Astin Martin 22 jaar en een mooi stukje bavette. De avond is natuurlijk niet compleet zonder het inmiddels befaamde monchou toetje die gretig aftrek geniet. We zijn volgens voldaan naar huis teruggekeerd.


Whisky

Blanton’s Gold Edition

Deze mooie bourbon is gebotteld uit een single cask van 2020. De kenmerkende smaken zijn honing en Rogge.

De producent is de Buffalo Trace Company.

percentage 51,5%

Starward Nova

Deze Australië’s whisky is gerijpt in wijn vaten. Doordat de vaten nog nat zijn van de krijgt de whisky heldere aromatische tonen van rode bessen, boomgaardvruchten, vanille, karamel en zachte eikenkruiden.

Percentage 41%

Kavalan Solist Vinho Barrique

De prijswinnende Kavalan Solist Vinho Barrique uit Taiwa is gerijpt op wijn vaten. Dit geeft de de whisky naast fruitige tonen een mooie donkere chocolade noot.

Percentage 56,3%

Paul John Christmas Edition

De Paul John Christmas Edition komt uit India. Door het warme weer en de hoger luchtvochtigheid rijpen deze whisky’s zeer snel waardoor ze op jonge leeftijd al veel smaak en diepgang laat zien. De whisky bevat tonen van cocosnoot en zoete bessen.

Percentage 46%

 

Macallan A Night On Earth

Deze Schotse whisky is gerijpt in geselecteerde ex sherry vaten. De whisky is gemaakt om essentie van oud en nieuw vangen. Hij bevat noten van kaneel, droge sinaasappel en marshmallow.

Percentage 40%

Bowmore Astin Martin 22 jaar

Deze whisky is samengesteld uit distillaten die tussen 1997 en 2000 gedistilleerd zijn en waarvan de rijping plaatsvond in hogsheads van Amerikaans eiken evenals in ex-sherry butts.

In de neus ontdek je hints van zoete vruchten, heidehoning, vanille, anijs en zoethout. Moutige smaken, zoetigheden, peper, hazelnoten, dadels en subtiele turfrook zorgen voor een smaaksensatie in de mond. De afdronk heeft iets zoetigs, hints van hout, kruiden en een vleugje turfrook.

Alcoholpercentage is 51.1%.