Whisky


History

Whisky vindt zijn oorsprong in het Schotland van de middeleeuwen.  Rondreizende monniken brachten het destillatieproces uit het Midden Oosten naar Ierland en Schotland. De drank die de Schotten creëerden gemaakt van gerst werd “uisge beatha” genoemd wat levenswater betekent omdat het een geneeskrachtige werking zou hebben.

 


Proeven

We kunnen hier wel beschrijven hoe je een whisky het beste kan beleven maar waarom zouden we als er video’s zijn van Masterblender Richard Paterson van Dalmore.

 

Zie hieronder de video “How to taste Whisky with Richard Paterson”.


Soorten whisky

Er zijn verschillende soorten whisky. Er zit zelfs verschil in de naam whisky (Schots) of whiskey (Iers).

Als basis moeten alle whisky’s aan de volgende regels voldoen:

  1. De drank moet meer dan 40% alcohol bevatten.
  2. De drank moet minimaal 3 jaar gerijpt zijn op houten vatten.
  3. De drank moet uit leden van de graan familie gestookt worden.


In de basis zijn er de volgende whisky's:

  • Single malt
  • Grain whisky
  • Rye whisky
  • Blended whisky
  • Bourbon


Single malt

De single malt whisky wordt voor 100% uit gerst gestookt en het destillaat moet uit 1 destilleerderij komen.
Binnen de single malt whisky zijn er ook nog verschillen:

  • Single malt is een blend van verschillende vaten single malt whisky van dezelfde destilleerderij.
  • Single barrel is een whisky uit 1 vat.
  • Cask Strenght is een whisky die niet wordt aangelengd met water voor hij de fles in gaat en heeft daardoor een hoog alcohol percentage.

 

Grain whisky

De naam zegt het al de whisky wordt uit graan gestookt.

 

Rye whisky

Deze whisky wordt uit Rogge geproduceerd.

 

Blended whisky

Blended whisky wordt gemaakt uit whisky’s van verschillende destilleerderijen en bestaat over het algemeen uit single malt en grain whisky. Het is zeer ingewikkeld om een goede blend te maken. Daarvoor is veel ervaring nodig van de Masterblender.

 

Bourbon

Bourbon mag alleen zo heten als de drank voor minimaal 50% uit mais bestaat en op nieuwe Amerikaans eikenhouten vaten gerijpt. De vaten mogen dus maar 1 keer gebruikt worden.

 


Productie

De productie van whisky is bijna gelijk aan de productie van bier met als grootste verschil dat whisky gedestilleerd wordt en geen hop bevat.

Hieronder is een video opgenomen waarin wordt uitgelegd hoe de productie plaats vindt.