contentstrategie

Jack Andraka is een held

Jack Andraka is geboren in 1997 in de staat Maryland in de Verenigde Staten. Wanneer een goede kennis van de familie onverwacht sterft aan alvleesklierkanker verdiept Jack zich, op 15 jarige leeftijd, in deze ziekte. Tot nu toe werd altvleesklierkanker bij 85% patiënten te laat ontdekt en was de ziekte al in een vergevorderd stadium. De patiënt had daardoor minder dan 2% kans om dit te overleven. De Amerikaanse tiener ontwikkelt binnen 7 maanden een betaalbare test voor alvleesklierkanker. Hij doet al zijn onderzoek op internet: m.b.v. Wikipedia en Google! 'Het feit dat iedereen informatie kan vinden en delen, ongeacht zijn achtergrond, biedt enorm veel mogelijkheden', aldus Jack Andraka.

Eerdere tests kostten 800 dollar, de test die Jack Andraka heeft ontwikkeld kost maar 3 cent. Het is ook veel sneller, makkelijker en preciezer.  Bijna honderd procent van de gevallen wordt ontdekt, terwijl dit eerst maar zeventig procent was.

Op 18 mei 2012 wint hij de Gordon E. Moore Award van 75.000 dollar op de Intel International Science and Engineering Fair. Dat is de grootste internationale wetenschapswedstrijd die zich op jongeren richt.

Met het op de markt brengen van zijn alvleesvlierkanker wil hij de geneeskunde radicaal veranderen. De methode die Andraka heeft gevonden, kan ook voor de detectie van andere vormen van kanker, HIV, tuberculose en salmonella gebruikt worden. En de hele online wereld kan hieraan zijn genezende steentje bijdragen!

Deel dit artikel

  • Google+