contentstrategie

Passie voor ambacht

Wij van Sauerkraut LWC werken over het algemeen in een digitale wereld. Achter een buro kijkend naar een scherm maken wij de mooiste dingen. Tikkend op een toetsenbord worden er krachtige strategische plannen voor linkwaardige content opgesteld. Met een pen en een tablet (de muis voor een art director) worden websites of animaties gecreëerd. Wij zijn het niet gewend om onze handen vuil te maken en bezitten dan ook keurige, zacht fluwelen, kantoorhandjes.

Toch hebben we bij Sauerkraut LWC een zwak voor oude ambachten. Wij likken onze vingers af bij het zien en voelen van pure producten die op een ambachtelijke manier vervaardigd zijn. Een visitekaartje waar je het logo niet alleen kan zien, maar ook kunt voelen doordat er een preeg is gebruikt wat voor verschillende hoogteniveaus zorgt. Een prachtig afgewerkt boek waarbij de cover uit een speciale papiersoort of ander materiaal bestaat. Of een exclusieve kaart waarbij er gebruik gemaakt is van druktechnieken die aan het uitsterven zijn. Zo ook bijvoorbeeld de hoogdruk.

Hoogdruk is de oudste vorm van drukken. Bij hoogdruk zijn op de drukvorm de delen, die de afdruk moeten vormen, verhoogd aangebracht. In het begin werd hiervoor hout gebruikt. De delen die niet mochten drukken werden weggesneden zodat alleen het drukbeeld overbleef. Later werd voor de drukvorm een loodlegering gebruikt. De drukvorm bestond toen uit losse (loden) letters en clichés. De laatste techniek met behulp van de loden vorm wordt nog wel ambachtelijk gebruikt. De huidige materialen zijn kunststof, metaal of rubber. De drukvorm is in spiegelbeeld. De afdruk op het te bedrukken materiaal is vanzelfsprekend normaal leesbaar.

Hoogdruk wordt soms nog wel toegepast voor drukwerken van kleine oplagen met een exclusief karakter. Ook dit loopt in de commerciële drukkerij sterk terug. Enkel oudere personeelsleden zijn er nog in opgeleid, en computer gestuurde printers leveren een redelijke kwaliteit, waaraan de klant ondertussen aan gewend is geraakt. Bovendien voldoen oude drukpersen veelal niet aan de huidige normen en voorschriften voor veiligheid. En de kosten om deze machines aan te passen kunnen nauwelijks worden terugverdiend.

Tegenwoordig loopt het gebruik van de hoogdruk sterk terug door het toenemend belang van de offsetdruk, die steeds meer economisch gebruik toelaat (ook op kleinere machines). Drukkerijen die het nog wel toepassen, beschikken over veel oude vakkennis. Door hen wordt er veel waardevol materiaal en kostbare machines bewaard, gekoesterd en gebruikt. De oude hoogdrukpers en de vakkennis, die nodig is om deze machine te gebruiken, is langzaam aan het verdwijnen.

In onderstaande film spat deze ambacht van het scherm. Sterke handen en vieze machines die zorgen voor prachtig eindproduct. Zoals het hoort.

In ons achterhoofd hopen we stiekem op een klant die vraag heeft naar producten waarbij we deze ambacht kunnen inzetten en fantastisch afgewerkte producten kunnen creëren. Wellicht kunnen we onze handen dan ook een beetje vuil maken.

Deel dit artikel

  • Google+