contentstrategie

Je bent je eigen digitale vijand

"De 21ste eeuw is een nare eeuw voor mensen met paranoïde schizofrenie. En eigenlijk zou iedereen standaard paranoïde moeten zijn”, aldus Charlie Stross - sciencefiction schrijver. Hij is één van de geïnterviewden in de VPRO-docu van Tegenlicht. Verder laten o.a. Edward Snowden - klokkenluider NSA, Peter Sunde - oprichter The Pirat Bay en Eleanor Saitta - hacker & IT-beveiligingsadviseur hun tegenlicht schijnen op bovengenoemde stelling.

'Bureau voor digitale sabotage’ onderzoekt hoe het zit met onze digitale activiteiten in relatie tot onze privacy. De conclusie van Anke Domscheit-Berg, publicist & politicus, kan ik je alvast verklappen: "Niet de overheid of de geheime diensten zijn onze vijand. We zijn dat zelf op het moment dat we te lui en te sloom zijn de straat op te gaan, uit angst voor de consequenties. Want alleen dan maken we het mogelijk dat die macht wordt misbruikt."

Het blijkt dat we willens en wetens digitale informatie uit al onze beschikbare uitgangen lekken. Scary shit. Want ook ik was te lui en te sloom om me hier druk over te maken. Maar het zien van deze docu veranderde mijn digitale gedrag compleet. En ik leef nu een stuk digitaal-bewuster. Voor een dag of twee. Klik hieronder en word je van je digitale selfie bewust..

Deel dit artikel

  • Google+