contentstrategie

In de Ban van karton

Op de website van de NRC las ik vandaag het boeiende verhaal van Shigeru Ban. Ban is een architect uit Tokyo en voor al zijn gebouwen gebruikt hij karton als basismateriaal. Ban heeft een manier gevonden om karton water- en vuurvast te krijgen. En bovendien bleek het materiaal in de vorm van een cilinder enorm sterk én goedkoop.

Ik moest tijdens het lezen denken aan de introductie van de "slaapdoos" in Rotterdam, 1993. De Rotterdamse woningstichting "Onze Woning" had toen speciaal voor dak - en thuislozen een kartonnen slaapdoos laten ontwikkelen. De doos kon overdag als pakketje worden meegenomen en 's nachts worden uitgevouwen. Ik kom ze niet meer tegen in het huidige straatbeeld, wat, getuige onderstaande foto, geen gemis is…

Al pionierend heeft Ban de toepassing van karton in gebouwen op een heel hoog plan gebracht: hij bouwt er in opdracht werkelijk prachtige gebouwen mee. Daarnaast raakte Ban steeds meer betrokken bij de andere kant van de samenleving. Na een aardbeving of humanitaire ramp was de behoefte aan tijdelijke woningen bij de bevolking heel erg groot. De huisvesting na zo'n ramp was vaak mensonterend en veel bescherming boden de snel opgetrokken huisjes of tentjes van takken en plastic niet. Dus kwam Ban met een oplossing: onderkomens van karton. Droog, ruim en menswaardig. Op veel plekken in de wereld staan zijn 'tijdelijke' gebouwen er nog steeds.

In een TEDX-presentatie geeft Ban zelf een overzicht van zijn ontwikkeling, wat hij op een heel relativerende en erg humorvolle wijze doet. Gisteren werd hij bekroond met de prestigieuze Pritzker Prize 2014, de zelfbenoemde ‘Nobelprijs voor architectuur’.

Deel dit artikel

  • Google+