contentstrategie

Het verdwijnen van een ambacht

Bij Sauerkraut LWC hebben we een fascinatie voor mensen die met hun handen kunnen werken en daar hun beroep van hebben gemaakt. Daarom zijn we een aantal mini-docu’s aan het ontwikkelen die gaan over mensen met een bijzonder beroep, waarin ‘werken met je handen’ centraal staat. De mini-docu’s zullen een tegenbeweging laten zien in de steeds meer digitale maatschappij. En altijd als je je ergens in verdiept dan komen er dingen op je pad die een relatie hebben met deze fascinatie.

Momenteel heeft het museum voor beeld & cultuur in Hong Kong, genaamd M+, een online tentoonstelling die is gewijd aan de neonverlichting in de stad. De tentoonstelling kun je zien op de website NeonSigns.hk. Het museum heeft mensen gevraagd foto’s op te sturen van neontypografie en -bewegwijzering in de stad. Er zijn meer dan 2.000 foto’s aangeleverd. De foto’s zijn vervolgens op een digitale kaart geplaatst. Hierdoor is er een mooi overzicht ontstaan van de ’neon-dichtheid’ in Hong Kong.

Met deze tentoonstelling wil het museum de bezoekers er onder andere van bewust maken dat de neon-cultuur onder druk staat. Vooral door de opkomst van LED verlichting is neonverlichting in gevaar: wanneer een neonreclame in de stad kapot gaat, wordt ie niet vervangen door de zelfde soort neonverlichting maar door LED’s.

Naast de online tentoonstelling is er een boeiende documentaire gemaakt over een aantal makers van neon verlichting. Ze hebben moeite om hun hoofd boven water te houden en vechten ze voor hun eigen industrie. In de documentaire wordt uitgelegd waarom er zoveel verschillende stijlen binnen de neonverlichting zijn. Elke branche heeft bijvoorbeeld zijn eigen typografische en kalligrafische uitgangspunten. Ook wordt er verteld hoe het volledige spectrum van kleuren kan worden bereikt met behulp van slechts een buis van glas, neon- & argongas en de juiste hoeveelheid poeder.

Deel dit artikel

  • Google+