contentstrategie

Maakt de bitcoin alle banken overbodig?

Het vertrouwen in de banken is tot onder het nulpunt gedaald, dus de compu-nerds take over: zij komen met de bitcoin: de eerste digitale munteenheid, waar helemaal geen banken of overheid aan te pas komen. Als mensen massaal zouden overstappen, zouden banken in één klap overbodig zijn. Een invloedrijke blogger noemt het "het gevaarlijkste technische project sinds de uitvinding van het internet zelf”.

Simpel gezegd zijn bitcoins digitaal geld en kun je ze vergelijken met euro's of dollars. Het geldsysteem draait op een netwerk van miljoenen particuliere computers. Met bitcoins kun je dingen kopen, je kunt ze ontvangen in ruil voor diensten, ermee speculeren of ze weer omruilen voor bijvoorbeeld euro's. Het bitcoin netwerk bestaat geheel uit andere gebruikers die bitcoins gebruiken. Als je betaalt met bitcoins is er geen tussenpersoon, de transactiekosten zijn minimaal. Bitcoins zijn ook (zo goed als) oneindig opdeelbaar, je kan dus 1 bitcoin of 1 duizendste bitcoin overmaken.

Iedereen kan ongelimiteerd bitcoins kopen, verkopen, accepteren en je kan ze zelfs digitaal delven! Open source maakt het ook kosteloos en door iedereen vrij te gebruiken. Checken of je bitcoin echt is, gaat via een decentraal ‘peer to peer’-systeem. Het versturen van bitcoins is even gemakkelijk als het versturen van een e-mail, het enige wat je nodig hebt is een bitcoin-adres en een actieve internet verbinding.

Het schetst het toekomstperspectief van een maatschappij zonder banken, en die toekomst lijkt steeds dichterbij te komen naarmate de crisis langer duurt en de mensen dus creatiever moeten omgaan met de middelen die tot hun beschikking staan. Vooruitgang? Achteruitgang? Je kunt het in ieder geval een digitale revolutie noemen.

Deel dit artikel

  • Google+