Boerewors

Ingredienten

Dit recept is voor 4 personen:

  • 1 boerewors

Of maak hem zelf:

Dit recept is voor 4 worsten.

  • 1,4 kilo runderlappen
  • 600 gram speklappen of buikspek
  • 55 ml koud water
  • 118 ml worchestersersaus
  • 1,5 meter varkensdarm

Kruiden (dit is voor 2 keer worst)

  • 2,5 eetlepels getooste korianderzaden
  • 2 eetlepels getooste peperkorrels
  • 3 eetlepels zeezout (zonder jodium)
  • 1,5 theelepels kruidnagel
  • 1,5 theelepels koriander
  • 1,5 theelepels piment
  • 1,5 theelepels nootmuskaat

Benodigd

  • Gehaktmolen
  • Worstenvuller

Geadviseerde whisky: Glenlivet 12 jaar

Bereiding

Gaar de worst met de indirecte manier op 160 graden voor 20 minuten.

Als je de worst zelf maakt volg dan onderstaande instructies.

Zorg dat de attributen van de gehaktmolen ijskoud zijn door ze in de vriezer te leggen. Leg ook het vlees 30 minuten in de vriezer. Dit zorgt ervoor dat het vet niet te warm wordt tijdens het malen.

Snij het vlees in blokjes van 2 centimeter. Meng de helft van de kruiden door het vlees.

Maal het vlees op 8 millimeter in de gehakt molen en dan een tweede keer op 4 millimeter. Meng nu het water en de Worchestersersaus door het vlees.

Plaats de varkensdarm op de worstenvuller en doe het vlees in de worstenvuller. Draai de worsten niet te dik.

Verdeel de worst in 2 delen door het midden in te draaien en doe dan nogmaals met de twee helften. Knip de worsten los en rol ze op. Steek een satéprikker door de worst om deze opgerold te houden.

Laat de worsten 24 onafgedekt rijpen in de koelkast. Daarna kunnen ze ingevroren worden of bereid.

Eet smakelijk.

Zie onderstaande video voor de techniek.